WOODBALL

A woodball a 90-es évek elején Tajvanban született Mr. Ming-Hui és Mr. Kuang-Chu Young  ötlete nyomán. A játék nagyon egyszerû és vidám, minden korosztály számára ajánlott, és játszható.

 E játék a golf és a gateball ötvözete. Népszerûsége /sajnos nem Magyarországon/ egyre nõ! Világbajnokságokat is rendeznek belõle.

A játék lényege,hogy egy „barna” színû, kemény fából készült labdát a különbözõ , a szabályok által meghatározott helyeken elhelyezett kapukon átüssük.  Ezt lehet akár elõlrõl és akár hátulról is! Minden játékosnak saját számozott labdája és ütõje van. Minden próbálkozás, ütésnek számít  /bármennyire is értünk hozzá/. Ha a labda kigurul a pályáról: plusz  egy ütésnek számít. Minden próbálkozás  / ütés /pontnak számít. A versenyt az a csapat, vagy egyén nyeri , aki a legkevesebb ütésszámmal  küzdi le a pályát. Természetesen , ha a labda kimegy a pályáról ilyenkor onnét kell folytatni a játékot, ahol kiment a golyó!

Minden csapattal egy bíró halad végig a pályán, és mindent pontosan lejegyzetel.

A futballpálya nagyságú területen 12 kapu van elhelyezve különbözõ távolságokra és formációkban. A kapuk közti távolság 20-100 méter is lehet. A pálya teljes hossza legalább 500 méter.

Magyarországon a Testnevelési Fõiskola által kétévente rendezett Nemzetközi Testnevelõ Tanári Továbbképzéseken szerepelt elõször a woodball, mint sportág!

1998-ban a Tajvanból érkezett népes delegáció az egy hét alatt szinte minden részt vevõvel  megismertette ezt a  nálunk új sportágat. Az itt hagyott szettekbõl sokan vásároltak.

A továbbképzés utolsó elõtti napján 1998-ban megrendezték az elsõ nyílt Woodbal  Európa- bajnokságot.

Ezen a versenyen Jómagam / Szakály Ferenc/, Mesterházy Imre , és  Óházi Imre csapatban sokáig vezetve, végül is a 3. helyet szerezte meg. Életünk elsõ versenyén!!!!!!!!!

Mindhárman egy komplett szettet kaptunk ajándékba!

Hazaérve a Vassurányi Általános Iskolában kiegészítõ sportágként minden gyerekkel megismertettem ezt a könnyen játszható távol keleti újdonságot!

Sõt egy Megyei Testnevelõ Tanári Továbbképzésen be i s mutattuk a jelenlévõ érdeklõdõknek. A fotók a Vassurányi  gyerekekrõl  készültek!

Azóta minden évben a Pannonsport által szervezet  sportnapokon , és a különbözõ gyárak családi sportnapjain minden alkalommal bemutatom az érdeklõdõknek! Mindig nagy sikerem  van!

Minden korosztálynak ajánlott játék.  Csak arra kell figyelni, hogy az ütõ játékos elõtt és mögött ne tartózkodjon senki. Természetesen a guruló golyó is balesetveszélyt rejthet magába. Mindenhol játszható. Legyen az egy park, családi ház kertje, strand, tengerpart, vagy egy délutáni baráti piknik. Persze betonon, bitumenen tilos játszani, mert tönkre mennek  golyók, és ütõk, de a kaput sem tudjuk leszúrni!  Amatõr szinten nem kell hozzá kimért pálya. Könnyebb, mint a golf! Bár ütései profi szinten megegyeznek velük! Mert egy jól eltalált ütéssel akár 80-90 méterre is „guríthatjuk” golyónkat. Sõt kifejezetten vannak olyan versenyek, ahol csak egyet lehet ütni!

Most egy keveset magáról az „eszközökrõl”. Egy szettben 2  golyó , 1 kapu, és 2 ütõ található. A képen látható tartóban vehetõ. Az USA honlpján 22 ezer forint, de mire ideér, lesz az még 30 ezer is!!

  A Tajvani kollégák egy anekdotát mondtak a  woodball születésérõl! Az anekdota szerint egy tajvani alkoholista milliomos találta ki a játékot miután kigyógyult abból! A kapu két üveget szimbolizál, a közte tengelyen  mozgó tárgy, pedig egy felfordított poharat. Az ütõk szintén üvegre hasonlítanak. Minden kapun áthaladó golyó „széttöri” a poharat, azaz nem ihatunk tovább, mert nincs mibõl!!!Csak az számít érvényes pontnak, ha a golyó teljesen átmegy a pohár alatt!

A játékot szívesen bemutatom bárkinek.



A Youtube-ra kattintva egy kis izelítõ is látható!


http://www.youtube.com/watch?v=Qtpa_iPhAfo



Ez, pedig egy honlap az USA-ból!!
Itt minden infót megtalálsz!!

http://uswoodball.com/



                                                                                                                     Szakály Ferenc

                                                                                                                    testnevelõ tanár



Magyar Inter-Crosse Egyesület 2002.